Kansan suosima terveyden tuki: vaihtoehtoiset hoidot ovatko ne vaihtoehto vai valinta?

27.09.2023

Suomessa on maailman tiukimpiin kuuluvia lainsäädäntöjä liittyen CAM-hoitoihin. Noin puolet lääkäreistä haluaisi tiukentaa tätä entisestään. Kuitenkin puolet kansalaisista näitä palveluita käyttää ja ilmeisesti vallan tyytyväisinä. 


Itsekin olen niistä ison avun saanut. Muistan vuodet, kun kilpirauhasen vajaatoimintani vaivasi minua ja olin syönyt vuosia thyroxinia sen hoitamiseksi. Lääkäri oli ehdottanut lääkityksen aloittamista elinikäisenä hoitona. Kuitenkin, henkilökohtainen kokemukseni on toinen: sain myöhemmin kilpirauhaseni kuntoon lääkkeettömästi. Asiantuntija antoi minulle ohjeita, ja käytin ruokakaupasta saatavia aineksia, joista valmistin itselleni terapeuttisen sekoituksen. Yhden vaivan kerrallaan, huomasin, että väite "tätä lääkettä sinun on syötävä lopun ikäsi" ei pitänytkään paikkaansa.


Ja tässä tulee tärkein osa: Pyydän sinua lukija puhumaan avoimesti vaivoistasi. Se toden teolla voi olla vaikka uimahallin pukukopissa viereinen ihminen, joka ilmeneekin olevan alansa asiantuntija. Ehkä kohtaat vahingossa toisen, jolta kyseinen vaiva on jo ratkennut, tai ehkä ystäväsi osaa vinkata luottohenkilönsä vaivoihinsa.


Miten voi olla, että näin epätietoiset ihmiset saavat vaikuttaa niin kovin siihen lainsäädäntöön, joka vaikeuttaa näihin vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin pääsyä? Ja niistä puhumistakin rajoitetaan kieltämällä tiettyjen sanojen käyttöä liittyen elävän elämän kokemuksiin.


Usein se paikka, jossa vaivasta puhutaan, on lääkärin vastaanotto. Usein sieltä ohjataan ainoana vaihtoehtona oireen hoitoon lääkehyllylle. Ja se on minusta todella surullista sillä niin moni mieto vaiva voidaan hoitaa kokonaan pois esim. yrttiterapiaan tai muuhun pehmeään vaihtoehtoon tukeutumalla. Itse teen kaikkeni pysyäkseni niin terveenä että lekuriin mennään vain tarpeen tullen ja mikäli mahdollista, etsin pehmemmillä vaihtoehdoilla hyvinvointia tukien. Jollei sitten ole kiire sairaalaan henkeä pelastamaan, silloin on eri tilanne. Onneksi aika harvoin olen tuossa tilanteessa ollut.


Mitä kokemuksia/ajatuksia sinulla on aiheesta? Onko luonnonlääkkeistä ollut teillä apua?